2. Κατανοώντας τον πολιτισμό

Στόχοι:

Να αναγνωρίζετε την πολυεπίπεδη φύση του πολιτισμού.
? Να αναγνωρίζετε διαφορετικά συστατικά και χαρακτηριστικά του πολιτισμού.
? Να ορίζετε διαφορετικά είδη υποκουλτουρών.
? Να αξιολογείτε διαφορετικές προσεγγίσεις της μελέτης του πολιτισμού.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

? Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας συμπαγής ορισμός του πολιτισμού, καθώς τα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν τις πολιτισμικές διαφορές δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σε όλο τον κόσμο.
? Υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί του πολιτισμού και οι υποκουλτούρες μπορεί να ορίζονται από την εθνοτικότητα, την κοινωνική τάξη, τη συμμετοχή σε έναν οργανισμό και τη γεωγραφική τοποθεσία. Η ταύτιση με μια συγκεκριμένη πολιτισμική ομά-
δα μάς παρέχει μια αίσθηση ταυτότητας.
? Ο πολιτισμός ορίζεται σε αυτό το βιβλίο ως ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής μιας ομάδας ανθρώπων και αποτελεί το άθροισμα της γνώσης, των εμπειριών, των πεποιθήσεων, των αξιών, των παραδόσεων, των χρονικών εννοιών, των ρόλων, των χωρικών σχέσεων στον χώρο, των κοσμοθεωριών, των υλικών αντικειμένων και της γεωγραφικής επικράτειας.
? Η πολιτισμική ταυτότητα αποτελεί διαδικασία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ? βρίσκεται πάντα σε ρευστότητα, εξαρτάται από το εκάστοτε πλαίσιο και υπόκειται σε μεταβολές. Η κατανόηση του όρου πολιτισμός μας βοηθά να αξιολογήσουμε τη δική μας πολιτισμική ταυτότητα, καθώς και να εκτιμήσουμε την ταυτότητα όσων ανήκουν σε διαφορετικό πολιτισμό.
? Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αναγνωρίζουμε πολιτισμούς και πολιτισμικές ομάδες, ένας από τους στόχους αυτής της αναγνώρισης είναι να αναδειχθεί ότι οι ομάδες των ανθρώπων διαφέρουν μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζουμε τις διαφορές και αξιολογούμε τη διαφορετικότητα.
? Μπορούμε να επιτύχουμε ευρύτερη γνώση σχετικά με ζητήματα πολιτισμικής έκφρασης, δημιουργικότητας και τέχνης μέσω της διεπιστημονικής σκέψης πάνω στο θέμα του πολιτισμού. Τόσο η ημική όσο και η ητική προσέγγιση μας βοηθούν στη μελέτη των πολιτισμών εντός και εκτός του συστήματος.