09/10 Μετανάστευση και ετερότητα

Βιβλιογραφία

Αβδελά, Έφη 1999. Η Συγκρότηση της Εθνικής Ταυτότητας στο Ελληνικό Σχολείο, Εμείς και οι Άλλοι, στο Άννα Φραγκουδάκη και Θάλεια Δραγώνα (επιμ.). Τι είν? η Πατρίδα μας; Εθνοκεντρισμός στην Εκπαίδευση. Αθήνα: Αλεξάνδρεια. (σελ. 27-45)

Ανδρούσου, Αλεξάνδρα και Ασκούνη, Νέλλη. 2004 Ετερογένεια και σχολείο. Στο Ανδρούσου, Αλεξάνδρα, Κλειδιά και Αντικλείδια, Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» ΥΠΕΠΘ, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δραγώνα, Θάλεια. 2003. Ταυτότητες και εκπαίδευση. Στο Ανδρούσου, Αλεξάνδρα, Κλειδιά και Αντικλείδια, Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» ΥΠΕΠΘ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παπαταξιάρχης, Ευθύμιος. 2017. Ασκήσεις συμβίωσης στην ?ανθρωπιστική πόλη?: Άτυπες εκπαιδευτικές πρακτικές και διακυβέρνηση του ?προσφυγικού? μετά το Σύγχρονα Θέματα. 137, 74-89.

Πλεξουσάκη, Έφη 2006. Στην Ελλάδα ή στην Τουρκία; Εκπαίδευση και διλήμματα ταυτότητας της «μουσουλμανικής μειονότητας» στη Θράκη, στο Ε. Παπαταξιάρχης (επιμ.). Περιπέτειες της ετερότητας: Η παραγωγή της πολιτισμικής διαφοράς στην Ελλάδα. Αθήνα: Αλεξάνδρεια. (σελ. 181-208)

 

Οπτικό υλικό:

  • Eκπαίδευση Mουσουλμανοπαίδων

https://www.youtube.com/watch?v=iieiOLihU7U

 

  • Εκπαίδευση προσφύγων

https://www.youtube.com/watch?v=wy-VdjKY2J0

 

https://www.youtube.com/watch?v=gtg5VpQgHjM