Ενότητα Β: Θερμικές Ιδιότητες

Κατά την μεταβολή της θερμοκρασίας των υλικών ανταλλάσσεται ενέργεια ανά μονάδα μάζας που ποικίλλει από υλικό σε υλικό. Το μέγεθος που σχετίζεται με την ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για να ανέβει η θερμοκρασία μιας μονάδας μάζας ενός υλικού κατά έναν βαθμό Κελσίου  είναι η θερμοχωρητικότητα. Το κεφάλαιο αυτό μελετά αυτό το μέγεθος για διάφορες κατηγορίες υλικών.

 

Κεφάλαιο Β-2: Θερμική Διαστολή

Κατά την μεταβολή της θερμοκρασίας ενός υλικού μεταβάλλεται και ο όγκος του. Το κεφάλαιο αυτό μελετά την μεταβολή του όγκου σε διάφορες κατηγορίες υλικών.

 

Κεφάλαιο Β-3: Θερμική Αγωγιμότητα

Θερμαίνοντας το άκρο ενός υλικού, διαπιστώνουμε ότι η θερμότητα διαδίδεται στον όγκο του υλικού. Αυτή την ταχύτητα διάδοσης της θερμότητας εντός της μάζας του υλικού ονομάζουμε Θερμική Αγωγιμότητα και είναι το αντικείμενο μελέτης του Κεφαλαίου

 

Κεφάλαιο Β-4: Εφαρμογές

Οι Θερμικές ιδιότητες των υλικών καθορίζουν την καταλληλότητα αυτών για πρακτικές εφαρμογές. Αναπτύσσονται τεχνικές όπως:

  • Αποθήκευση ενέργειας
  • Τεχνικές θερμικής ανάλυσης
  • Θερμική κατεργασία υλικών
  • Επίδραση της θερμοκρασίας στην αστοχία υλικών

 

Κεφάλαιο Β-5: Κράματα

Η τεράστια ποικιλία κραμάτων με την πληθώρα των ιδιοτήτων τους και οι τεχνικές ανάπτυξής τους αναλύονται, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση της τεχνολογίας παραγωγής τους.