Ρυθμός και Χορός II Σύγχρονος Χορός - Χορογραφία & Πρωτόγονη Έκφραση - Χοροθεραπεία (ESW_122)

Μαρία (Μάρω) Γαλάνη

Περιγραφή

Το εαρινό εξάμηνο 2023 - 2024 οι ώρες γραφείου, της διδάσκουσας, για συνεργασία με φοιτητές/τριες  είναι κάθε Πέμπτη 12.00 – 14.00 στην Τ14.

Link zoom
Invite Link https://upatras-gr.zoom.us/j/98483511339?pwd=ajVhVStjeVBmZjQxMUV6ZWkyU09JQT09


Περιγραφή μαθήματος

Πρόκειται για μάθημα  θεωρητικό με βιωματική προσέγγιση, το οποίο αφορά στο Σύγχρονο χορό- ιστορία, εκπαίδευση, σύνθεση και χορογραφία και την Πρωτόγονη Έκφραση - Χοροθεραπεία.
Στο πλαίσιο που εξετάζουμε τον Σύγχρονο χορό το περιεχόμενό του δεν αφορά σε ασκήσεις τεχνικών επιδόσεων αλλά σε δραστηριότητες και παιχνίδια εξοικείωσης με τον σύγχρονο χορό, ευκαιρίες και επιλογές για σπουδή δομικά στην κίνηση (creative dance/ R. V. Laban technique).
Η Πρωτόγονη έκφραση αποτελεί κυρίως θεραπευτική αλλά και εμψυχωτική δραστηριότητα που βοηθά στη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία. Το σώμα ξαναβρίσκει την ενέργειά του μέσα από την κίνηση και το χορό και δίνεται

Περισσότερα  
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Ενότητες

Σώμα-Σωματικότητα. Εννοιολόγηση σώματος. Χορός 

Ιστορία του Χορού

Aπό τη μέθοδο του Laban και τον εκφραστικό χορό της Dankan στο χοροθέατρο της Bausch. Διάσημοι χορευτές και χορογράφοι (Wigman, Graham, Wim Vandekeybus_ Ultima vez, Sasha Waltz)

Βασικές κατευθύνσεις για τη διδασκαλία χορού - Δημιουργική Μέθοδος.

Laban σπουδή στη δομή της κίνησης. Αντίληψη της κίνησης ως προς το βάρος, χώρο, χρόνο, ροή.

Βασικές κατευθύνσεις για τη διδασκαλία του χορού - Μίμηση Προτύπου

Authentic Movement - Αυθεντική Κίνηση
Το Authentic Movement συνήθως χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο για την ψυχοθεραπεία, την αυτο-ανάπτυξη και την εξερεύνηση του ασυνείδητου. Είναι μια πρακτική που σέβεται την αυτονομία του ατόμου και ενθαρρύνει την αυθεντική έκφραση και ανακάλυψη του εαυτού.

Expression Primitive - Πρωτόγονη Έκφραση 
Η Πρωτόγονη Έκφραση αποτελεί μέθοδο που ήδη εφαρμόζεται διεθνώς ως έγκυρη παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση. Όταν αξιοποιείται  στην εκπαίδευηση επιδιώκει τη  γνωριμία με την αισθητική του πριμιτιβισμού η οποία είναι  δυναμική  και στηρίζει τη σπουδή και ανάπτυξη του Ρυθμού της Κίνησης και της Φωνής. 
Όλες οι θεραπείες μέσω τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της χοροθεραπείας, αξιοποιούνται επίσης ως παράγοντας διατήρησης της υγείας. Στοχεύοντας στην πρόληψη, λειτουργούν ως μέθοδοι για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της δημιουργικής έκφρασης και καθιστούν την εισαγωγή τους στο πεδίο της εκπαίδευσης όχι μόνον ενδιαφέρουσα αλλά και αναγκαία.

Οι συναντήσεις σε ομάδες  Πρωτόγονης Έκφρασης είναι «γιορτή» μια συλλογική τελετή, με διονυσιακό χαρακτήρα. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την τελετουργία, το παιχνίδι και τη μεταρσίωση, τα διαχρονικά στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πρωτόγονη Έκφραση - Χοροθεραπεία

Η ποιητική ανάκληση και οι συμβολικές πράξεις που προτείνει  αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό θεραπευτικό μοχλό.

Τα θεραπευτικά εργαλεία της είναι :

  • Η σημαντικότητα της ομάδας
  • Η δυναμικότητα του ρυθμού
  • Η σχέση με το έδαφος
  • Η απλότητα των κινήσεων
  • Η επανάληψη
  • Η χρήση κωδικοποιημένων κινήσεων
  • Η χρήση της φωνής
  • Η δυαδικότητα
  • Η εμπειρία της μεταρσίωσης

Contact improvisation

Χοροθέατρο: Αρχές Παρουσίας, σύνθεσης και χορογραφίας_ Χοροθέατρο στην εκπαίδευση DAS project

Dancetheatre Performance
Μέθοδος έργου
επιτέλεσης εν προόδω

Project

  • GALANI MARIA MARO,SPINTHOURAKIS JULIA ATHENA, "APPROACHING THE CONCEPT OF SOLIDARITY AND EMPATHY TOWARD OLDER AND ELDERLY PERSONS BY MIDDLE SCHOOL AND UNIVERSITY STUDENTS
    THROUGH NARRATION AND DANCE THEATER" , 21st Annual Children’s Identity and Citizenship European Association
    CONFERENCE
  • Παιδαγωγικό πρόγραμμα χοροθεάτρου
  • Αναπλάθοντας τους κώδικες του χορού και του θεάτρου σe νέα επιτελεστική γραφή και ζωντανή τέχνη στο δημόσιο χώρο, the case of Femicide a Community Dancetheatre Performance»

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  15343
Αρ. Προβολών :  109269

Ημερολόγιο