Σακχαρώδης Διαβήτης - Λιπίδια - Παχυσαρκία

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει στην πράξη τρεις διαφορετικές αλλά αλληλοεπηρεαζόμενες πτυχές του μεταβολισμού.

Αρχικά το κεφάλαιο του σακχαρώδη διαβήτη, όπου γνωστοποιείται η κατηγοριοποίηση της νόσου, τα  κριτήρια διάγνωσης, δίνονται επιδημιολογικά στοιχεία και αναλύεται η παθογένεια της νόσου. Επίσης, αναλύεται ο βασικός ρόλος της ινσουλίνης και η φυσιολογία της στο μεταβολισμό, δίνονατι στοιχεία για την σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών, παρουσιάζονται τελευταίες μελέτες για καινούριες κατηγορίες φαρμάκων αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς. Σημαντικό κομμάτι αφιερώνεται στις συνέπειες της νόσου αναλύοντας τόσο τις μακροχρόνιες συνέπειες και τη συμπτωματική αντιμετώπισή τους, όσο και τις οξείες επιπλοκές της υπερ- αλλά και της υπό-γλυκαιμίας.

Σημαντικό κομμάτι του μεταβολισμού είναι και τα λιπίδια που αναλύονται σε αυτή τη θεματική ενότητα. Γίνεται αναφορά στις διάφορες κατηγορίες των λιπιδίων, αναλύοντας της δομή τους αλλά και τον ρόλο τους. Επίσης, γίνεται λόγος για της παθολογικές καταστάσεις που εμπλέκονται τα λιπίδια αλλά και την θεραπευτική αντιμετώπιση με αναφορά στις διαφορετικές κατηγοτίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται.

Τέλος, το κομμάτι της παχυσαρκίας, συνδετικός κρίκος και των δυο προηγούμενων κομματιών, μας αναλύει τους παράγοντες που συμβάλουν στην υπαρξή της, αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση που μπορεί να ακολουθηθεί.