Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

Τα βασικά ζητήματα τα οποία πραγματεύεται το μάθημα είναι τα εξής: 

  1. Εισαγωγή στους Συνεταιρισμού: Οι έννοιες του συνεργατισμού και των συνεταιρισμών, Τα Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα των Συνεταιρισμών και οι σκοποί λειτουργίας καθώς και οι μηχανισμοί επίτευξη τους. Παραδείγματα συνεταιριστικών οργανισμών από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
  2. Οι αρχές λειτουργίας των συνεταιρισμών. Ανάλυση των επιμέρους αρχών και ο συνδυασμός αυτών στο ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο των συνεταιρισμων.
  3. H Ιστορική Εξέλιξη των Συνεταιρισμών. Οι πρόδρομοι του συνεργατισμού σε Αγγλία Γαλλία και Γερμάνια. Το Συνεταιριστικό Κίνημα της Ελλάδας και οι πρώτες μορφές συνεργατισμού στην χώρα. Ο Συνεταιρισμός  Αμπελακίων και του Αλμυρού.
  4. H Συνεταιριστική Νομοθεσία της Ελλάδας. Σύντομη αναφορά και αξιολόγηση των κυριότερων νόμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Η κρατική παρέμβαση στους Συνεταιρισμούς. Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  5. Η οικονομική θεωρία του Συνεργατισμού. Ανάλυση της διαπραγματευτικής δύναμης των συνεταιρισμών (Προϋποθέσεις, συνθήκες και δυσκολίες άσκησης της Διαπραγματευτική Δύναμης των Συνεταιρισμών) και των Οικονομιών μεγέθους
  6. Η δομή της αγροτικής συνεταιριστικής κίνησης. διακρίσεις και μορφές συνεταιριστικών οργανώσεων. Ο μεγάλος αριθμός αγροτικών συνεταιρισμών της Χώρας. Η δημιουργία των Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.  
  7. Συνεταιρισμοί (CF)& Ιδιωτικές Επιχειρήσεις (IOF) και Θέματα οργάνωσης & διοίκησης Συνεταιρισμών. Σύγκριση ιδιωτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών. Συστήματα Διοίκησης των Συνεταιρισμών. Ο ρόλος της γενικής συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου.
  8.  Μερίδες και ψήφοι. Η Δημοκρατική διοίκηση των συνεταιρισμών και η δυνατότητα χορήγησης πολλαπλών ψήφων ανάλογα με τα μερίδια που κατέχουν τα μέλη του συνεταιρισμού.
  9. «Άλλες» μορφές Συνεταιριστικής Οργάνωσης. Εισαγωγή και ανάλυση των α) Ομάδων Παραγωγών, β) των αναγκαστικών συνεταιρισμών και γ) των Συνεταιρισμών Νέας Γενιάς. (Η δυνατότητα ανάπτυξης συνεταιρισμών νέας γενιάς στην Ελλάδα). Η Επίδραση των Οργανωτικών Χαρακτηριστικών των Συνεταιρισμών στο Προσανατολισμό στην Αγορά, Εμπορικά Σήματα και η Απόδοση τους
  10. Η συνεταιριστική ανάπτυξη Οι αντικείμενες συνθήκες ? Το περιβάλλον Ανάπτυξης, Το μέγεθος των Συνεταιριστικών Οργανώσεων , Οι σχέσεις με τα μέλη και τα μη - μέλη του συνεταιρισμού.

Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να κατανοούν θεωρητικά και εμπειρικά θέματα που εντάσσονται στην Συνεταιριστική  Οικονομίας όπως για παράδειγμα:

 

  • Να γνωρίζουν τις έννοιες του συνεργατισμού και των συνεταιρισμών,
  • Να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά Γνωρίσματα των συνεταιρισμών
  • Να γνωρίζουν τις αρχές λειτουργίας των συνεταιρισμών και να κατανοούν τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών αυτών στη καθημερινή λειτουργιά των συνεταιρισμών.
  • Να γνωρίσουν τα ιστορικά στοιχεία της εξέλιξης των συνεταιρισμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  • Να γνωρίσουν τη συνεταιριστική νομοθεσία της Ελλάδας και να είναι σε θέση να αντιληφτούν τον τρόπο κρατικής παρέμβασης στο τρόπο λειτουργιάς των συνεταιρισμών
  • Να κατανοήσουν την οικονομική θεωρία του συνεργατισμού και να αντιληφθούν το πλεονέκτημα της διαπραγματευτικής δύναμης.
  • Να γνωρίσουν τη δομή της αγροτικής συνεταιριστικής κίνησης. Και να είναι σε θέση να διακρίνουν τις διάφορες μορφές συνεταιριστικών οργανώσεων.
  • Να κατανοήσουν τις διαφορές στη λειτουργία των συνεταιρισμών & των ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και να μελετήσουν θέματα οργάνωσης & διοίκησης των συνεταιρισμών.
  • Να γνωρίσουν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορά τη διοίκηση των συνεταιρισμών και να μελετήσουν τη πολυπλοκότητα της δυνατότητας χορήγησης πολλαπλών ψήφων στα μέλη ενός συνεταιρισμού.
  • Να γνωρίσουν άλλες μορφές όπως οι συνεταιρισμοί Νέας Γενιάς και να εξετάσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης τέτοιων στην Ελλάδα.
  • Να μελετήσουν τις δυνατότητες τις συνεταιριστικής ανάπτυξη και να μπορούν να διακρίνουν τις συνθήκες που θα το επιτρέψουν .

Βιβλιογραφία

Βιβλιογραφία

  • Βιβλία- κείμενα (Text/books)
    • Παπαγεωργίου Κ.,  2007 ,Βιώσιμη συνεταιριστική οικονομία - Θεωρία και πρακτική, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΕ.
    • ΚαμενΊδης Χρίστος (2008) Συνεταιρισμοί. Αρχές-Οικονομική-Πολιτική-Ανάπτυξη-Οργάνωση-Νομοθεσία,  Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε. ISBN: 978-960-343-588-4
    • Λιανός Θ., Αγροτική Οικονομική. Θεωρία και Πολιτική, εκδόσεις Μπένου, 2009.
    • Κιτσοπανίδης Γ., Οικονομική Γεωργικής Παραγωγής. Βασικές Αρχές και Εφαρμογές, Εκδόσεις: ΖΗΤΗ, 2006
    • Online readings
      • www.paseges.gr
      • www.etagro.gr
      • www.agrotypos.gr
      • Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου παρέχει πρόσβαση στα παρακάτω περιοδικά που ασχολούνται με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς:

Farmer Cooperatives

Journal of rural cooperation

Journal of rural studies

Rural cooperatives

Economie rurale

Μέθοδοι διδασκαλίας

Μέθοδοι διδασκαλίας

 

Διδασκαλία καθ΄ έδρας  με χρήση τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (κυρίως παρουσιάσεων σε μορφή ppt) συμπληρωματική-ενισχυτική εκπαίδευση και χρήση επιπλέον υλικού μέσω της ασύγχρονης πλατφόρμας του πανεπιστημίου Πατρών

Μέθοδοι αξιολόγησης

Μέθοδοι αξιολόγησης

  • Με γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου και με τη βαθμολόγηση προαιρετικών εργασιών κατά τη διάρκεια του εξαμήνου
  • Γραπτές Εξετάσεις 80% του τελικού βαθμού (σε περίπτωση πραγματοποίησης εργασίας)
  • Παρουσίαση Εργασίας (προαιρετική) 20% του τελικού βαθμού

Προαπαιτούμενα

Προαπαιτούμενα

Δεν υπάρχουν  

Διδάσκοντες

Διδάσκοντες

Κοντογεώργος Αχιλλέας, Λέκτορας

Ομάδα στόχος

Ομάδα στόχος

Ομάδα στόχος του μαθήματος αποτελούν οι φοιτητές του τμήματος ΔΕΑΠΤ καθώς επίσης και όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν βασικές έννοιες σχετικά με τη διοίκηση των αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και τον ρόλο τους στην αγροτική οικονομία αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη τοπικών περιοχών 

Προτεινόμενα συγγράμματα

Προτεινόμενα συγγράμματα

  1. Παπαγεωργίου Κ.,  2007 ,Βιώσιμη συνεταιριστική οικονομία - Θεωρία και πρακτική, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΑΕ.
  2. ΚαμενΊδης Χρίστος (2008)  Συνεταιρισμοί. Αρχές-Οικονομική-Πολιτική-Ανάπτυξη-Οργάνωση-Νομοθεσία,  Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε. ISBN: 978-960-343-588-4