Building Bridges between Germany and Greece through Family Stories (πτυχιακή εργασία)

Αλεξάνδρα Πατρικίου

Περιγραφή

Το πρόγραμμα με τίτλο “Building Bridges between Germany and Greece through Family Stories” [Χτίζοντας γέφυρες μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας μέσα από οικογενειακές ιστορίες] (Μάρτιος - Οκτώβριος 2024) έχει στόχο τη δημιουργία μιας έκθεσης (15 πανό) με θέμα την Ευρώπη του 20ού αιώνα μέσα από συγκεκριμένες οικογενειακές ιστορίες στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι φοιτητές/τριες θα κληθούν να δημιουργήσουν μια έκθεση ως τμήμα μιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Φωτογραφία: Η Ρόζα Μπενβενίστε από τη Θεσσαλονίκη με τον σύζυγό της Ρενέ και τον γιο τους Αλμπέρτο, 1940, Centropa archive.

Ενότητες

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία: 

  1. Να συνεργαστούν σε διεθνές περιβάλλον για οκτώ μήνες με έξι Γερμανούς φοιτητές και φοιτήτριες από το Τμήμα Δημόσιας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου
  2. Να συμμετέχουν σε δύο τετραήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Γερμανία (Αμβούργο, Μπέργκεν-Μπέλσεν 21 έως 24 Μαΐου 2024) και την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Καλάβρυτα 05 έως 08 Σεπτεμβρίου 2024), όπου τα έξοδα είναι καλυμμένα από το πρόγραμμα.  
  3. Να μάθουν πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια δίγλωσση έκθεση ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και τα συνοδευτικά σχέδια μαθήματος. 
  4. Να εντρυφήσουν στην ιστορία των γερμανικών και ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων, καθώς και την περίοδο της γερμανικής κατοχής της χώρας.

Οι έξι φοιτητές/τριες θα έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024:

  1. Ηλεκτρονική συμπλήρωση της αίτησης μέχρι τις 15 Μαρτίου.
  2. Συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις (τουλάχιστον τρεις διαδικτυακές και δύο δια ζώσης στην Ελλάδα και τη Γερμανία)
  3. Έρευνα, μελέτη και συγγραφή του υλικού για την περιοδεύουσα έκθεση
  4. Έρευνα, μελέτη και συγγραφή των σχεδίων μαθήματος
  5. Παράδοση μιας ολοκληρωμένης πτυχιακής εργασίας, βασισμένης στις εργασίες που έχουν γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Απαραίτητα προσόντα φοιτητών/τριών:

  1. Άριστη γνώση αγγλικής γλώσσας
  2. Ολοκλήρωση τουλάχιστον των επτά εξαμήνων σπουδών

Η πτυχιακή εργασία δύναται να δηλωθει κατά τη δήλωση μαθημάτων Η΄ εξαμήνου σπουδών και αντιστοιχεί σε τρία (3) μαθήματα επιλογής. Η ανάθεση της πτυχιακής εργασίας πραγματοποιείται εντός των καθοριζόμενων προθεσμιών από το Τμήμα. Ο/Η φοιτητής/τρια, σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα καθηγητή υποβάλλει αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος και προσδιορίζει το ακριβές θέμα της πτυχιακής εργασίας. Ακολουθεί η κατάθεση της πτυχιακής εργασίας εντός των καθοριζόμενων προθεσμιών από το Τμήμα, εφόσον ο επιβλέπων καθηγητής συμφωνεί ότι αυτή έχει ολοκληρωθεί και πληροί τις προϋποθέσεις παρουσίασης. Τέλος, ο φοιτητής υποστηρίζει την πτυχιακή εργασία του μέσω προφορικής παρουσίασης στον επιβλέποντα καθηγητή. 

Η εργασία θα είναι 6.000 λέξεις και θα ακολουθεί όλους τους κανόνες μιας ακαδημαϊκής εργασίας (βιβλιογραφικές παραπομπές, υποσημειώσεις κλπ). 

Οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να την αναρτήσουν εδώ μετά την παρουσίασή της. 

 

«Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»

Το έργο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» περιλαμβάνει ένα ψηφιακό Αρχείο με 93 συνεντεύξεις Ελληνίδων και Ελλήνων μαρτύρων από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, καθώς και μία Εκπαιδευτική Πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με βάση το υλικό των προφορικών μαρτυριών του αρχείου. Το εκπαιδευτικό υλικό συμπληρώνεται επίσης από έναν Οδηγό για εκπαιδευτικούς για τη χρήση του υλικού του προγράμματος στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση καθώς και μια ταινία ντοκιμαντέρ.

Centropa Archive

Centropa ιδρύθηκε στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη το 2000 με στόχο τη διατήρηση της εβραϊκής μνήμης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τις Βαλτικές χώρες και την πρώην Σοβιετική Ένωση, και κατόπιν στη διάδοση των ευρημάτων στο ευρύτερο δυνατό κοινό. Η Centropa δεν ιδρύθηκε για να είναι ένα πρόγραμμα συνεντεύξεων για το Ολοκαύτωμα. Στόχος της ήταν να αναζητηθούν πάνω από χίλιοι ηλικιωμένοι Εβραίοι που ζουσαν ακόμη μεταξύ Βαλτικής και Αιγαίου, οι οποίοι να είναι σε θέση να διηγηθούν τις ιστορίες τους για ολόκληρο τον 20ό αιώνα, όπως ακριβώς τον έζησαν. Ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βίντεο σε αυτές τις συνεντεύξεις. Αντ' αυτού, ψηφιοποίησαν πάνω από 25.000 οικογενειακές φωτογραφίες και προσωπικά έγγραφα που βρίσκονταν στην κατοχή τους, ενώ παράλληλα κατέγραφαν τις ιστορίες τους - συνολικά 45.000 σελίδες. Από το 2005, η Centropa άρχισε να δημιουργεί θεματικές ιστοσελίδες, ταινίες πολυμέσων, περιοδεύουσες εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικονογραφημένα βιβλία, όλα βασισμένα στο πλούσιο αρχείο της.

 

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -