ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ

Ιερόθεος Ζαχαρίας

Περιγραφή

Παράκτια Ωκεανογραφία είναι η μελέτη όλων των πτυχών του παράκτιου χώρου. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα,  τα ρεύματα, τα κύματα και τα ιζήματα. Η μελέτη της ωκεανογραφίας είναι διεπιστημονική. Οι θαλάσσιες ιδιότητες και διεργασίες λειτουργούν μαζί και δεν μπορούν να εξεταστούν χωριστά. Η χημική σύνθεση του νερού, για παράδειγμα, επηρεάζει τα είδη των οργανισμών που ζουν εκεί. Με τη σειρά τους οι οργανισμοί παρέχουν ιζήματα στη γεωλογία του θαλάσσιου πυθμένα. Οι ωκεανογράφοι πρέπει να έχουν κατανόηση αυτών των σχέσεων με την έρευνα συγκεκριμένων θεμάτων. Το μάθημα της Παράκτιας  Ωκεανογραφίας θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα: Μελέτη των φυσικών παραμέτρων: της θερμοκρασίας του νερού, αλατότητας, πυκνότητας. Στρωμάτωση της στήλης του νερού και μελέτη της υδροδυναμικής του. Μελέτη βαροτροπικών και Βαροκλινικών συνθηκών καθώς και τα θαλάσσια ρεύματα και παλίρροιες. Σύγχρονες μεθόδους για τη μέτρηση των ωκεανογραφικών δεδομένων και στατιστικών μ

Περισσότερα  
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Ενότητες

Περιγραφή των τύπων ακτών και παράγοντες που επηρεάζουν τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά. Ερμηνεία της δημιουργίας των παράκτιων ρευμάτων. Περιγραφή της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Κλιματικές συνθήκες στις κλειστές θάλασσες.

Ο ρόλος της υδρόσφαιρας. Θαλάσσια επίδραση στο κλίμα. Αλληλεπίδραση θάλασσας ατμόσφαιρας. Παράγοντες που επηρεάζουν το παράκτιο κλίμα. Αίτια παράκτιων ανέμων. Τροπικοί κυκλώνες και Ελ Νίνιο. 

Συνθήκες γένεσης του πλανήτη γη. Πρωταρχική ατμόσφαιρα και ωκεανός. Εξωτερικά γεωμορφολογικά στοιχεία της γης. Δομή της γης. Μεταβολές θερμοκρασίας και πίεσης στο φλοιό της γης.

Επίδραση του ανέμου στην υδάτινη στήλη. Ανεμογενή ρεύματα. Παράκτια ανάδυση και θαλάσσια παραγωγικότητα. Αίτια γένεσης της θαλάσσιας πιεσοβαθμίδας. Γεωστροφικά ρεύματα. Βαροτροπικές και βαροκλινικές συνθήκες. Δυναμική τοπογραφία και αδρανειακά ρεύματα.

Ορισμός θαλάσσιας ρύπανσης και κατηγορίες ρύπων. Καταπολέμηση και οικολογικές επιπτώσεις πετρελαιοκηλίδων. Βιολογικές και χημικές επιπτώσεις αστικών λυμάτων. Τοξικές επιπτώσεις βαρέων μετάλλων. Επιπτώσεις των συνθετικών οργανικών ενώσεων στους οργανισμούς. Πηγές και επιπτώσεις ραδιενεργού ρύπανσης. Θερμική ρύπανση και επιπτώσεις της.

Δυνάμεις που προκαλούν τις παλίρροιες. Γιατί οι παλίρροιες παρουσιάζουν χωρική μεταβλητότητα. Χαρακτηριστικά ημερήσιων και μηνιαίων παλιρροιακών κύκλων. Παλιρροιακές κινήσεις στον παγκόσμιο ωκεανό.

Δημιουργία θερμοκρασιακής στρωμάτωσης.  Κατακόρυφη κίνηση των υδάτων στο θαλασσινό νερό. Ροή θερμότητας στην υδάτινη στήλη. Θεωρία ΕΚΜΑΝ. Κίνηση υδάτων σε κλειστούς κόλπους. Ποταμόκολποι και ριπίδια. Παράκτια μέτωπα.

Προέλευση θερμικών ιδιοτήτων του νερού. Φυσικές ιδιότητες του νερού και χωροχρονικές διακυμάνσεις του. Περιγραφή θερμικού ισοζυγίου. Διάδοση φωτός και ήχου στη θάλασσα. Σχηματισμός θαλάσσιου πάγου. Οικολογική σημασία του θερμοκλινούς.

Προέλευση διαλυτικών ιδιοτήτων του νερού. Επιπτώσεις των αλάτων στις ιδιότητες του νερού. Πρωτεύοντα χημικά συστατικά του θαλασσινού νερού. Χωροχρονικές διακυμάνσεις τους. Δευτερεύοντα διαλυμένα χημικά συστατικά. Σημασία για τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  0
Αρ. Προβολών :  0

Ημερολόγιο